***SOLVED*** issue since last update

All WYSIWYG Web Builder support issues that are not covered in the forums below.
Forum rules
IMPORTANT NOTE!!

DO YOU HAVE A QUESTION OR PROBLEM AND WANT QUICK HELP?
THEN PLEASE SHARE A "DEMO" PROJECT.



PLEASE READ THE FORUM RULES BEFORE YOU POST:
http://www.wysiwygwebbuilder.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=1901

MUST READ:
http://www.wysiwygwebbuilder.com/getting_started.html
WYSIWYG Web Builder FAQ
Post Reply
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

***SOLVED*** issue since last update

Post by va3ts »

I updated wb19 yesterday, I have a problem when I have the vpn running, the wb19 app is hung up looking for updates. When I turn off update checks on startup, things are ok. I have a screenshot of the message received..

The link to it is https://gbarc.ca/upload.php

click on wysiwygerror.jpg
User avatar
jerryco
 
 
Posts: 830
Joined: Fri Mar 27, 2009 2:42 pm
Location: Purmerend, Holland

Re: issue since last update

Post by jerryco »

Possible problem: a new version needs to be whitelisted (again) in your av/firewall software.
// Love is the acceptance of nothing / Account age is no guarantee of efficiency ;-) ->

Above, Beyond, and @wwonderfull! <- Genuinely helps you with a powered up site that counts! Four Times Excellence!
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

This is most likely a firewall related issue.
To solve this, add webbuilder.exe to the exception list.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

I added webuilder.exe to the firewall list but this did not help. The error occurs when the program checks for updates on stratup, while nordvpn is active. If I pause the vpm, it checks for updates ok.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

This seems to be the url the "check for updates" is looking for https://www.wysiwygwebbuilder.com/version.php
If I enter this into the browser search bar is get 19.1.1.1 which causes no issues. However, in webuilder19, on startup, the screen halts but will resume after it times out (I assume)... If I disable the " "check for updates" on starup, then webbuilder starts ok, just doesn't check for updates.
regards
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

I still think this is is network related issue.
Because all what 'check for updates' does is send an http request to the specified URL. So, it is most likely blocked somewhere.

Also note that functionality has not been changed recently. This has been working like this for many years,.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

I don't know what to tell you, I applied your update and it broke it...
User avatar
jerryco
 
 
Posts: 830
Joined: Fri Mar 27, 2009 2:42 pm
Location: Purmerend, Holland

Re: issue since last update

Post by jerryco »

Did you update your firewall/av permission with the new version? It may think it's a different program if you haven't.
// Love is the acceptance of nothing / Account age is no guarantee of efficiency ;-) ->

Above, Beyond, and @wwonderfull! <- Genuinely helps you with a powered up site that counts! Four Times Excellence!
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

It works for all other users, including yourself if you do not use VPN.
So, that makes it unlikely this is an issue in the software.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

It worked the day before yesterday.....
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

I did not change anything in the software related to checking for updates. This functionality has been working like this for years. It the same as in previous versions.
Maybe your VPN or firewall has changed?

For the software this is a simple https request. The software does not know that there is a VPN. It's just an IP connection to the server.
So, if it works without VPN there must be something that blocks the connection.
Or maybe the domain is blocked on the VPN side?

Also, does any of the other built-in online tools work?
For example, does the Extensions Manager work via VPN?
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

The extension manager fails as well... so if the firewall is the issue, then why does
https://www.wysiwygwebbuilder.com/version.php
return the correct version but can't seem to do it on startup.... publishing fails as well


I know, the easy answer is to just not use a vpn... but it worked before, why not now
User avatar
jerryco
 
 
Posts: 830
Joined: Fri Mar 27, 2009 2:42 pm
Location: Purmerend, Holland

Re: issue since last update

Post by jerryco »

va3ts wrote: Tue Feb 27, 2024 4:53 pm The extension manager fails as well... so if the firewall is the issue, then why does
https://www.wysiwygwebbuilder.com/version.php
return the correct version but can't seem to do it on startup
You are looking at this link through your browser. If your browser works so will this version number display in the browser window.
// Love is the acceptance of nothing / Account age is no guarantee of efficiency ;-) ->

Above, Beyond, and @wwonderfull! <- Genuinely helps you with a powered up site that counts! Four Times Excellence!
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

Yes, in a previous post I said that if I send the link from a browser, it returns 19.1.1.1

I tried it again and it's the same


Here is the message from the failed publish.... the extension manager also fails

*** START OF PUBLISH ***
Scanning publish folder...
Found 3 file(s).
WWB-API-Log:
Connect_SFtp:
DllDate: Jan 26 2024
WWB-API-Version: 9.5.0.97
UnlockPrefix: PABLOS
UnlockStatus: 2
Architecture: Little Endian; 64-bit
Language: Visual C++ / x64
VerboseLogging: 0
SftpVersion: 0
hostname: gbarc.ca
port: 22
connectInner:
sshConnect:
connectSocket_v2:
connect_domain:
ckDnsResolveDomainIPv4_n:
domainName: gbarc.ca
doDnsQuery:
dns_over_udp:
Waited, but no data ready on UDP socket.
idleTimeoutMs: 30000
--dns_over_udp
DNS query failed.
--doDnsQuery
Failed to do DNS query.
namservers:
ip: 192.168.0.1
ip: 192.168.0.50
ip: 100.106.127.125
ip: 103.86.96.100
ip: 103.86.99.100
--namservers
--ckDnsResolveDomainIPv4_n
--connect_domain
--connectSocket_v2
Failed to establish initial TCP/IP connection
hostname: gbarc.ca
port: 22
--sshConnect
--connectInner
Failed.
--Connect_SFtp
--WWB-API-Log


Removing temporary files...
Publish failed!
*** END OF PUBLISH ***
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

The extension manager fails as well... so if the firewall is the issue, then why does
https://www.wysiwygwebbuilder.com/version.php
return the correct version but can't seem to do it on startup.... publishing fails as well
This also indicates the network is blocked for the application.
Again, I would like to note that none of these features have been changed.

Only you can solve this because for you it works on the same computer without a VPN. So, there must be a different in how your network behaves in both cases.
The software works the same no matter if you are using a VPN or not.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

The version link was done while the vpn is enabled...why is there a difference simply by using your software... one would believe if the network blocked it using wwb19, then it would also block it using a browser... not the case
User avatar
jerryco
 
 
Posts: 830
Joined: Fri Mar 27, 2009 2:42 pm
Location: Purmerend, Holland

Re: issue since last update

Post by jerryco »

Maybe your browser is on an application 'safe list', and WWB is not.
// Love is the acceptance of nothing / Account age is no guarantee of efficiency ;-) ->

Above, Beyond, and @wwonderfull! <- Genuinely helps you with a powered up site that counts! Four Times Excellence!
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

I tested in in Firefox, Brave and Edge, they all return the same 19.1.1.1 response.
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

I am not referring to access to the website.
I mean that the software itself is blocked. The log indicates that the software cannot use your network at all.
Not only it cannot access the WWB website, but it looks like none of the network functionality works when VPN is enabled.
So, you will need to find out what is preventing the sofwtar from using your network.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

I added C:\Program Files\WYSIWYG Web Builder 19\WebBuilder.exe
to the firewall exception list...is the syntax correct?
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

If that is where you have installed the software then that seem to be correct.
However each firewall and virus scanner has different options. In some firewall you may have to add it to multiple exceptions lists.
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

Update:
I have contacted a network expert about this issue and it may somehow be related to your dns host file.

Can you please download this modified version and let me know if this solves the issue for you?
https://www.wysiwygwebbuilder.com/support/webbuilder19x64_nohosts.zip
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

Thanks, I applied the update but it did not fix the issue..Like you say, it's likely on nordvpn somewhere as once I pause the vpn, all functionality returns to webbuilder .... this would also, at least to me, say the the win11 firewall is also not the problem. Once again, thanks for helping
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

Just for my information. Is the error the same with the update?
TomB
 
 
Posts: 31
Joined: Wed Apr 12, 2017 8:22 pm

Re: issue since last update

Post by TomB »

va3ts: I see your using Nord VPN. Leave Nord active but try pausing Web protection. If WB then works correctly .. go to "View activity and customize" in Nord (text link under Web Protection) and make sure DNS filtering is turned off. I use Nord VPN and have no problem with WB working.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

For Pablo, the error is the same as before and for TomB, yes I have already disabled the web protection. I sent email to nordvpn so we'll see what they say
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

thanks for trying and making a new update but it didn't solve the issue....
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

Did you try the new 'NoDnsHostsFile' option?
Did you try both 1 and 0 as a value?
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

This is something I am not familiar with ie: registry keys. I can access the registry editor and can follow the path down to HKEY_CURRENT_USER\Software\Pablo Software Solutions\WYSIWYG Web Builder 19\Settings\ but the NoDnsHostsFile part is not there... I would not like to do the wrong this and make it worse so do I use the registry editor and use the "file import" or "edit new" ...
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

You will need to add the item yourself.

This may be helpful
https://www.lifewire.com/how-to-add-cha ... es-2625145

Note that I basically have added this option only for you. Because it works for all other user. So, that is why its' not a 'toggle' in the software settings.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

I was able to perform the registry key changes you recommended. I was not successful with either the 1 or 0 values. This issue also prevents the program from checking for updates and as well, verifying links... so thanks for your help, but it doesn't look hopeful. I'll just turn off the vpn..best regards Tom
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

My expert was here today and we tried several things to hopefully alleviate the issue but regardless the issue persists. Like me, he had a hard time with the fact that the for example the checking of the lastest version can be done without error using a browser, but using the webbuilder program, it hangs up and cannot find the webpage https://www.wysiwygwebbuilder.com/version.php ... his opinion is that the issue is with the wb19 and not the vpn as for reasons already stated. We also added exceptions to our adguard home server without change. We added wildcards so it would handle subdomains and pages after it. have a good weekend..regards
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

In my opinion, something on your computer is preventing the software from using your Internet connection when VPN is active.
Juts because the connection goes via VPN does not change anything for the software itself. The functionality of the software does not change when you use VPN.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

but I can access this webpage with the vpn on and a browser https://www.wysiwygwebbuilder.com/version.php , but not via wb19
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

Correct, this indicates that somehow the http / ip connection is blocked for the software (and not the the website!) when using VPN.
The software accesses the URL exactly the same way. No matter if you use VPN of not. It is just an IP connection.
Maybe the VPN has some kind of exception list for software apps?

Also, you wrote that this started to happen since the last update.
Does this mean that it still works when you use an older version?
User avatar
BaconFries
 
 
Posts: 5364
Joined: Thu Aug 16, 2007 7:32 pm

Re: issue since last update

Post by BaconFries »

Does the VPN have some kind of exception list for software apps?
Pablo with most vpn's there is a feature to allow/disallow certain apps to bypass the vpn. With Nord the feature is called Split Tunneling. In theory you can have it running in the background but still allow choosen apps not to use. It could be that you need to set it again to bypass when any previous selected software is updated similar to how you have to add to the whitelist of a Firewall or AV again when the software is updated.
@va3ts maybe this will help
https://youtu.be/2EUp3_TwUYU?feature=shared
User avatar
Pablo
 
Posts: 21708
Joined: Sun Mar 28, 2004 12:00 pm
Location: Europe
Contact:

Re: issue since last update

Post by Pablo »

@BaconFries
Thanks for sharing this information!
Hopefully it will be helpful.
va3ts
 
 
Posts: 57
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:51 pm

Re: issue since last update

Post by va3ts »

the vpn tunneling has solved the issue, thanks and now we are back to normal ...best regards
MGD4me
 
 
Posts: 288
Joined: Tue May 02, 2017 11:56 pm
Location: British Columbia, Canada

Re: issue since last update

Post by MGD4me »

@va3ts ...

Tom,

Silly question perhaps. But if you are located in ShallowLake Ontario, and your web hosting company StormWeb.ca is in Canada, why would you even need a VPN? Typically, a VPN is used to cloak, or masquerade a client in order to access services not normally available in your location, or country.

Since you are 'local' to your webhosting company, I'm not sure why you need this extra network layer. :?
User avatar
BaconFries
 
 
Posts: 5364
Joined: Thu Aug 16, 2007 7:32 pm

Re: issue since last update

Post by BaconFries »

Glad this has helped I will mark this as ***SOLVED***
Post Reply